KNVB erkend Ampuvoetbal officieel als sport

Sinds 2012 bestaat het amputatievoetbalteam. Een bijzonder voetbalteam voor sporters met één arm of één been. Alle spelers houden van het spelletje voetbal, maar kunnen niet terecht bij andere (aangepaste) teams. De sport wordt gespeeld met 6 veldspelers en een keeper. De veldspelers lopen op krukken en mogen de krukken niet gebruiken om de bal te controleren, zij mogen alleen het been gebruiken om te voetballen. De keepers hebben een armamputatie en mogen de bal alleen tegenhouden met hun volledige arm. Met enige regelmaat worden er wedstrijden gespeeld.

De behoefte van het team om verder te professionaliseren resulteerde in de oprichting van Stichting Amputatievoetbal Nederland. Dit vond plaats in 2014. In dat jaar ging de stichting ook een samenwerking aan met voetbalvereniging U.V.V. Vleuten. Het team mag gebruik maken van de faciliteiten van de voetbalvereniging en schrijft zich vanaf dat jaar ook in bij U.V.V Vleuten. Sindsdien zijn de trainingen regelmatiger: elke zondag wordt van 11.00 tot 13.00 getraind. Ook op sportief gebied zijn er veranderingen: het team speelt steeds vaker internationale wedstrijden, met als hoogtepunt een 8-0 zege op Duitsland.

Het team wordt regelmatig uitgenodigd voor internationale toernooien en reist tweemaal af naar Polen en eenmaal af naar Ierland. De jeugd van het team reisde af naar Engeland om daar een speciaal trainingsweekend te volgen. Tenslotte speelde het team meermaals interlands tegen België en Duitsland. Het team weet door de sportieve prestaties steeds vaker het nieuws te halen.

Ondertussen wordt achter de schermen hard gewerkt aan een lidmaatschap bij de EAFF (European Amputee Football Federation). Lidmaatschap bij de Europese organisatie geeft het team de mogelijkheid om mee te doen aan internationaal erkende toernooien, zoals bijvoorbeeld het Europees Kampioenschap. Het Nederlandse team is momenteel kandidaat-lid. De lobby voor (financiële) middelen gaat ondertussen gestaag door, maar in de praktijk blijft het lastig om sponsoren aan het team te binden. En zonder geld, geen wedstrijden. Dat is helaas de praktijk. De leden van het team reizen elke zondag af naar Vleuten om hun sport te kunnen beoefenen, de reiskosten lopen hierdoor flink op. Uiteraard worden deze kosten zelf betaald, maar zijn desalniettemin hoog te noemen. Toch blijft het team positief, zetten zij hun trainingsarbeid voort en wordt per wedstrijd bekeken of deelname mogelijk is.

Ondertussen is Stichting Amputatievoetbal Nederland een serieuze gesprekspartner en belangenbehartiger voor de sport en sporters. In het weekend van 12 februari 2017 ging er een Nederlandse delegatie naar het EAFF-congres in Dublin om te spreken over het internationale sportbeleid.

De gesprekken met de KNVB hebben ons positief gestemd. De KNVB erkent onze sport officieel als aangepaste voetbalsport. Wij zijn erg blij met de erkenning. Hierdoor wordt onze positie in de wereld van de gehandicaptensport versterkt. Erkenning van de KNVB geeft ons tevens de mogelijkheid tot volledig lidmaatschap van de EAFF. Stap voor stap wordt de professionalisering zichtbaar, fijn dat de KNVB nu aan onze zijde meeloopt.

_____________________________________________________________________________________________
DIt artikel verscheen op 21 februari 2017 op www.basvandervoort.nl

Share