De sport

Amputatievoetbal bestaat sinds enkele jaren in Nederland en wordt zowel op nationaal als internationaal niveau gespeeld. De sport heeft haar eigen regels. Ondanks deze regels wordt het ervaren als ‘normaal’ voetbal. Lees hieronder de belangrijkste regels:

  • Elk team mag zeven spelers opstellen (zes veldspelers + één keeper)
  • Er mag onbeperkt worden gewisseld
  • Een veldspeler mist (een deel van) zijn been
  • Een keeper mist (een deel van) zijn arm
  • Zowel speler als keeper mag alleen gebruik maken van zijn volledige arm of volledige been. Dit om iedereen in het veld onder dezelfde omstandigheden te laten spelen
  • De veldspelers gebruiken krukken om zichzelf voort te bewegen. Deze krukken mogen echter niet worden gebruikt als obstructiemiddel voor de bal of speler
  • Een wedstrijd duurt twee keer 25 minuten
  • Amputatievoetbal wordt gespeeld op een kleiner veld, ongeveer vergelijkbaar met een half voetbalveld

Nationale & Internationale bonden 
In 2015 heeft de UEFA amputatievoetbal officieel erkend als sport. Eind 2016 volgde de KNVB dat voorbeeld en werd ook  Amputatievoetbal in Nederland officieel erkend als sport. Het Nederlands Amputatievoetbalteam is lid van de European Amputee Football Federation (EAFF). De EAFF zet het beleid ten aanzien van Amputatievoetbal uit in Europa.  Zo stelt zij de voetbalregels voor (kandidaat) leden vast. Daarnaast is Amputatievoetbal Nederland aangesloten bij de WAFF , de World Amputee Football Federation.

Amputatievoetbal wordt internationaal beoefend, zo worden er EK ’s en WK ’s gespeeld. Er bestaat in Nederland nog geen officiële competitie voor amputatievoetbal, maar er wordt in Utrecht al wel wekelijks getraind met het nationale team. Daarnaast faciliteren PSV en FC Dordrecht op dit moment de sport en is de stichting in gesprek met meerdere clubs door heel Nederland. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor amputatievoetbal? Neem contact op met de Adri van Ingen van de Stichting Amputatievoetbal Nederland: info@amputatievoetbal.nl.

 

Share